Uit je dilemma… in je verandering! [Maandelijkse Motivatie Mail]

Een nieuw boek over MI op de markt!

Dit boek is briljant” lees ik op de achterflap. “De aanpak van dit boek kan het vuur van de verandering aanwakkeren …. Het hielp mij om dilemma’s in mijn eigen leven anders te zien.
Zo maar enkele citaten van internationale collega MI-trainers als reactie op het recent verschenen boek over MI/Motiverende Gespreksvoering: Ontdek uw weg naar Verandering.
In deze Maandelijkse Motivatie Mail lees je wat dit boek je kan opleveren voor jezelf en in je werk met mensen die ambivalent zijn. Ik vind het een mooie aanvullende invalshoek naast alle andere boeken die er over Motiverende Gespreksvoering zijn geschreven. [Lees meer…]

Waarom Jochem zo blij is met MI/MGV [Maandelijkse Motivatie Mail]

Afgelopen week startte ik met een nieuwe groep een tweedaagse maatwerk in-company training over Motivational Interviewing. Een van de deelnemers (Jochem) was al getraind in MI tijdens zijn opleiding en had er in de praktijk al mee gewerkt. Maar niet iedereen in de groep wist dit.
Toen Jochem aan het begin van de training over zijn opleiding vertelde, reageerde een van zijn collega’s met: ‘Nu snap ik waarom jij bijna nooit last hebt van cliënten met weerstand.’ [Lees meer…]

Your mind is like a parachute… [Maandelijkse Motivatie Mail]

Laatst hoorde ik tijdens een training die ik aan het volgen was een prachtig citaat van good old Frank Zappa: ‘Your mind is like a parachute…; it only works if it’s open.’ Een treffende beeldspraak.

Een open mind maakt dat iemand open staat voor de inhoud van een gesprek. Het zorgt er ook voor dat je gesprekspartner makkelijker dingen vertelt die wat lastiger zijn om te vertellen, omdat hij of zij zich veilig voelt. [Lees meer…]

Hier heeft je cliënt ook recht op! [Maandelijkse Motivatie Mail]

In het FNV Magazine van eind vorig jaar stond het artikel van Isabel; eigenaar van een fysiotherapiepraktijk met als titel ‘Zorgverzekeraar dicteert waar cliënt recht op heeft’. Het artikel eindigt met een verontrustende opmerking: ‘… minder behandeltijd betekent dat je weer meer behandelingen nodig hebt’. Tel uit je winst denk ik dan.
Volgens mij speelt er nog iets als ik door de bril van Motiverende Gespreksvoering kijk. [Lees meer…]

Nu ik dit weet… Maandelijkse Motivatie Mail

Met de Maandelijkse Motivatie Mail ga ik je elke maand (ja de naam zegt het al) informeren en inspireren over het motiveren van je cliënten. De bron hiervoor is Motiverende Gespreksvoering/Motivational Interviewing. Maar er zullen zeker nog andere onderwerpen over gedragsverandering de revue gaan passeren. [Lees meer…]

MOETiveer je, of Motiveer je?

Steeds op zoek naar informatie over gedragsverandering, motiveren en communiceren (da’s nou eenmaal mijn passie) vond ik recent een presentatie van Dhr. van Steenkiste van de Universiteit van Gent waarin hij sprak over MOETivatie en motivatie. Wat een geweldige vondst! Die pakte mij meteen. En ik ben er verder over gaan filosoferen.

MOETiveren is je cliënt met redenen of argumenten overtuigen dat hij iets moet gaan doen of laten. Motiveren is je cliënt zelf laten ontdekken wat zijn eigen motieven zijn om iets te gaan doen of te gaan laten. MOETiveren is voor een hulpverlener of coach hard werken. Herken je dat je in je gesprekken veel aan het woord bent; op het puntje van je stoel zit en je cliënt zit te vertellen wat hij moet doen en waarom; je cliënt veel ja, maart…. en jij ‘leeg’ uit je gesprek komt? Waarschijnlijk zit je in de MOETiveer-stand.

[Lees meer…]