Een flink aantal jaar geleden was ik bij de huisarts. Ik herinner me het nog als de dag van gisteren.
Ik had last van mijn rug, het was er weer ingeschoten, en ik wilde daar zijn advies over, want wat ik tot dan toe gedaan had werkte niet afdoende. Hij verwees me naar de fysiotherapeut, wat toen nog via de huisarts moest. Nadat we dit besproken hadden liep ik weg en met de deurklink in mijn hand zei ik: ‘oh, ja, nu ik toch hier ben … ik maak me ook nog zorgen over …. ‘
Ik ging weer zitten en er ontvouwde zich een nieuw gesprek…
Het onderwerp dat ik ter sprake bracht was best wel spannend voor me en speelde het hele consult wel door mijn hoofd, maar ik durfde er niet over te beginnen. Bovendien was mijn arts bij mijn eerste opmerking over mijn rug daar al dieper op ingegaan. Hij had hierdoor het gesprek al een richting gegeven die ook belangrijk voor me was.
Ik moest er weer aan denken
Deze ervaring kwam weer naar boven toen een tijdje terug iemand in mijn training vroeg hoe kun je vanuit Motiverende Gespreksvoering omgaan met een ‘deurklinkgesprek’.
Focussen – richting vinden
Deurklinkgesprekken zijn niet altijd te voorkomen. Wat hier wel bij helpt, is in het begin van je gesprek tijd te besteden aan focussen. Doel is om de items die je gesprekspartner belangrijk vindt boven tafel te krijgen. Om na deze inventarisatie pas richting te kiezen en dieper op dat onderwerp in te gaan.
Denk hierbij als hulpmiddel aan de agendamap. Een manier om visueel te maken welke onderwerpen er mogelijk in het gesprek aan de orde kunnen komen.
Als je de onderwerpen hebt geïnventariseerd, bepaal je samen wat het eerste onderwerp van gesprek wordt binnen de tijd die jullie hebben. Schrijf of teken ze op een a-4tje, een flap-over, je whiteboard. Met een agendamap breng je de verschillende onderwerpen letterlijk in kaart. Een kaart waarmee je vervolgens samen op pad gaat. Het is dus geen lijstje, want dan geef je impliciet al een volgorde weer.
En ik zelf?
Bij mijn coachingsgesprekken gebruik ik de agendamap ook. Bijvoorbeeld als ik iemand begeleid die vaardiger wil worden in MI/MGV. Ik inventariseer dan met een agendamap wat mijn gesprekspartner als thema’s wil bespreken of uitwerken en ik noteer er eventueel ook nog bij wat ik mogelijk als thema’s zie. Dan beslissen we samen wat het eerste onderwerp van gesprek wordt.
Bijkomend effect is dat als er in het gesprek geen ruimte is voor alle thema’s je de agendamap er een volgende keer weer bij kunt pakken. Je kunt dan terug kijken op de vorige keer en peilen welke van de thema’s van de vorige keer op dat moment belangrijk zijn en of er mogelijk nieuwe thema’s bij zijn gekomen.
Zo bepaal je voor het nieuwe gesprek opnieuw de agenda.
Ook interessant
Ik schreef eerder een blog over de agendamap. Misschien interessant voor je om te lezen: Hoe zet je een veranderthema op de kaart?
- MI-APK >>
In een korte tijdsinvestering (2,5 uur) ga je online met MI aan de slag. Niet zo zeer om te herhalen en op te frissen, maar vooral om te oefenen met eigen casuïstiek. Samen met mij en een trainingsacteur. - Praktijkdag >>
Deze dag is een mooie manier om je basiskennis en vaardigheden op te frissen en verder aan te scherpen. - Gratis Check-je-gesprek >>
Loop je al een tijdje rond met een praktische vraag over Motivational Interviewing/Motiverende Gespreksvoering? Vraag dan een gratis telefonisch gesprek aan. Hoe? Neem contact met me op en ik nodig je uit voor een gratis sessie.