“Alles wat iemand tegen zichzelf zegt, motiveert het meest”
Leuk gezegd maar hoe ga je als professional om met verandertaal en behoudtaal van je gesprekspartner?
Hoe herken je deze “talen” en welke slimme vragen kun je stellen, daar gaat deze blog over.
Genieten van vervolgtrainingen
De afgelopen weken heb ik weer genoten van het geven van verschillende vervolgtrainingen in MI/MGV. Twee dagen aan de slag met mensen die de basistraining in MI/MGV al hebben gevolgd en na een poos de draad weer (verder) willen oppakken.
Als trainer zie ik dit graag. Want ik weet uit ervaring dat MI/MGV iets is om bij te houden, om in te blijven oefenen en aandacht te blijven geven. Dan groei je er steeds verder in en wordt het, meer en meer ‘je tweede natuur’, zoals een van mijn deelnemers zei.
De inhoud van de tweedaagse bepaal ik samen met de deelnemers. We maken samen een agenda waarop dan items staan die ik belangrijk vind, gecombineerd met de vragen uit de groep.
Verandertaal
Zo wordt verandertaal vaak op de agenda gezet. Wat het betekent is wel bekend en ook wat de waarde ervan is, maar hoe werk je er in de praktijk dan mee?
Zoektocht naar deze zelfmotiverende uitspraken
Binnen motiverende gesprekken ga je op zoek naar de verandertaal van je gesprekspartner. Het is belangrijk om die taal te herkennen. En als je de uitspraken herkent, versterk je deze door:
- een open vraag te stellen om de ander meer te laten vertellen over de verandertaal,
- een reflectie te geven op de verandertaal die je hoorde,
- verandertaal samen te vatten.
Een mooie zin om hierbij in je achterhoofd te houden is: ‘Alles wat iemand tegen zichzelf zegt, motiveert het meest‘.
Slimme vragen stellen
In een motiverend gesprek wil je stimuleren dat iemand zichzelf meer en meer motiveert. Daarom zijn er slimme vragen die hierbij helpen. Slimme vragen zijn vragen waarmee je bij de ander verandertaal oproept:
- welk effect wil je bereiken door te stoppen met roken?
- wat is voor jou de belangrijkste reden om te stoppen met roken?
- Welke verandering in je conditie zou je willen zien als je stopt met roken?
- of je nodigt iemand uit om te vertellen wat het ergste is dat kan gebeuren als hij niet stopt met roken.
Niet zo slim om te vragen
In de fase waarin je iemand aan het motiveren bent, is het niet slim om te vragen naar de redenen om de huidige situatie te behouden: Waarom is dat roken (of welk veranderonderwerp dan ook) voor jou zo belangrijk? Of wat zijn jouw overwegingen om niet te stoppen met roken? Of waarom heb je er geen vertrouwen in dat stoppen met roken jou gaat lukken? Met deze vragen roep je juist behoudtaal op.
Natuurlijk komen deze dingen naar boven als je met iemand in gesprek bent over een verandering. Bij ambivalentie hoor je zowel verandertaal als behoudtaal. Je geeft de behoudtaal een plek in je samenvatting of je tweezijdige reflectie. En bij die laatste combineer je beide talen en eindig je met de verandertaal.
Bijvoorbeeld: ‘Je ziet wel op tegen de moeite die het je gaat kosten om te veranderen, tegelijkertijd verlang je ook naar wat het je gaat opleveren.’ Vergelijk deze maar eens met: ‘Je verlangt naar wat het oplevert als je verandert, tegelijkertijd zie je er erg tegen de moeite op die het je gaat kosten.’
Even checken
Sta eens stil bij de richting van je vraagstelling in je motiverende gesprekken en kijk eens in welke richting je vraagstelling vaak gaat: richting behoudtaal of richting verandertaal? Waar zou je kunnen bijsturen?
Even oefenen
Geef per vraag eens aan of dit een vraag is naar Behoudtaal of Verandertaal:
- Wat maakt dat je nog niet wilt stoppen met roken?
- Hoe zou je willen dat je je over een jaar voelt?
- Wat zou meer bewegen je kunnen opleveren?
- Hoe komt het dat je er niet zo veel vertrouwen in hebt?
Ik ben benieuwd wat deze oefening je laat zien. Wil je de antwoorden weten, dan hoor ik dat graag.
Kun je een opfrisser gebruiken?
Doe dan mee aan de Praktijkdag of de tweedaagse vervolgtraining.