In sommige van mijn begeleidingstrajecten waarin ik professionals zoals jij, help bij het vaardiger worden in MI/MGV, nemen de deelnemers gesprekken op die ze in de praktijk voeren.
Meestal is dit een geluidsopname, maar soms heeft iemand zichzelf ook in beeld
gebracht.
Super spannend natuurlijk, en tegelijkertijd oh zo leerzaam.
Deelnemers luisteren de opname terug en kiezen een fragment van maximaal 10 minuten waarover ze een kort reflectieverslag schrijven. Ik heb een aantal vragen en observatiepunten bedacht om hen daarbij te helpen.
Het gekozen fragment mag een gedeelte zijn waarover iemand tevreden is, of een gedeelte waarover iemand niet zo tevreden is.
Dat maakt niet uit. Het draait om te leren.
De opname en het verslag sturen ze naar mij en dan geef ik hier weer feedback op. Ook voor mij een intensief werkje, maar heel leuk om te doen.
Afgelopen week heb ik weer 12 fragmenten beluisterd en feedback gegeven
Mooi hoe MI/MGV werkt
Ik luisterde naar een gespreksfragment van een POH-er met een patiënte, een jonge moeder, die meer tijd en ruimte voor zichzelf wil creëren. In het fragment zegt de moeder op verschillende momenten: ”Ik vind het heel belangrijk, maar ik kom er niet aan toe.” en “Ik weet dat het goed voor me is, maar ik doe het niet.
Ik lig ’s avonds uitgeteld op de bank en het lukt me dan niet om iets voor mezelf te doen, bijvoorbeeld puzzelen of tekenen. En dat wil ik niet meer. Op de bank liggen geeft me geen voldaan gevoel.”
Herkenbare uitspraken?
Een stukje uit hun dialoog
POH-er: ‘Je kunt heel goed verwoorden wat je wil. Je hebt goede zelfinzichten.’
Patiënte: ‘Mmm, ja, dat wel, ja’
POH-er: ‘En toch lukt het je niet om dit te gaan doen.’
Patiënte: ‘Ja dat klopt’
POH-er: ‘Als het zo makkelijk was had je het wellicht al gedaan.‘
Patiënte: ‘Ja, precies…’
POH-er: ‘Wanneer mag je van jezelf in de avonden gaan tekenen?’
Patiënte: ‘Als al het andere gedaan is.’
POH-er: ‘En wanneer is al het andere gedaan?’
Patiënte: ‘Als het huishouden op orde is, als we allebei gegeten hebben, als het opgeruimd is daarna, als ik voor de dag erna alles voorbereid heb, want ik hou er van om voor de dag erna alles voorbereid te hebben om rustig de deur uit te kunnen gaan….’
En dan wordt het even stil …
Wat denk je dat er daarna wordt gezegd?
Na enkele seconden zegt de patiënte: ‘Ik hoor het al… IK moet vooral heel veel doen. Misschien moet ik mijn vriend af en toe eens aansturen… van eh, kun jij dat doen…’
Vervolgens gaat het gesprek verder met het onderzoeken van deze mogelijkheid.
Zo kan MI-MGV werken
Superblij werd ik door dit gespreksfragment. Het is een mooi voorbeeld van hoe MI/MGV kan uitwerken. Je gesprekspartner ontdekt zelf de sleutel tot verandering.
Door jouw benaderingswijze, je ontlokkende basishouding gecombineerd met het inzetten van je ORBSI, zorg je ervoor dat iemand zelf op deze ontdekkingsreis gaat.
Ook behoefte aan feedback?
Heb je zelf behoefte aan feedback op jouw gesprekken?
Laat het me weten via mijn contactformulier en we bespreken je vraag.
- Basistraining Motivational Interviewing >>
Ontdek hoe motivatie en gedragsverandering werkt en hoe je met Motivational Interviewing de eigen motivatie van cliënten naar boven haalt en kunt versterken. - MI-APK >>
In een korte tijdsinvestering (2,5 uur) ga je online met MI aan de slag. Niet zo zeer om te herhalen en op te frissen, maar vooral om te oefenen met eigen casuïstiek. Samen met mij en een trainingsacteur. - Praktijkdag >>
Deze dag is een mooie manier om je basiskennis en vaardigheden op te frissen en verder aan te scherpen. - Gratis Check-je-gesprek >>
Loop je al een tijdje rond met een praktische vraag over Motivational Interviewing/Motiverende Gespreksvoering? Vraag dan een gratis telefonisch gesprek aan. Hoe? Neem contact met me op en ik nodig je uit voor een gratis sessie.