Focussen op afstand

In de laatste Maandelijkse MotivatieMail (MMM) heb ik beschreven hoe belangrijk het is om een goede basis te leggen met je gesprekspartner. Of het nou online is of face-to-face, dat maakt niet zoveel uit.
Contact is King!

In deze vlog heb ik het over de volgende stap, focussen. Met een handige tip hoe je de focus makkelijk (visueel) kunt bepalen.


In de laatste Maandelijkse Motivatie Mail heb ik het e.e.a. beschreven hoe belangrijk het is om een goede basis te leggen met je gesprekspartner. Of het nou online is of face-to-face, dat maakt niet zoveel uit.
Contact is King!
In deze tijd van begeleiden op afstand zei iemand tegen mij: ‘Ja, dat is mooi dat contact maken maar ik ben ook behandelaar. Dus ik wil ook graag met mensen aan de slag. Een focus hebben.’

Dat is natuurlijk heel mooi, want het tweede proces in dat contact is juist focussen.
Focussen is samen met degene met wie je aan het werken bent, in gesprek bent, vaststellen wat het onderwerp wordt van jullie samenzijn. Ergens in je begeleiding heb je aangegeven hoe lang het contact zal zijn; een kwartier, half uur…. en je gaat dan samen bepalen wat de onderwerpen van het samenzijn zullen zijn.
Nu kan het zijn dat je in dat contact al heel duidelijk 1 focus hebt. Dan is dat proces van focussen heel snel gebeurd.
Bijvoorbeeld: Je hebt contact met iemand en je wilt een oefening doornemen en de ander is daartoe ook meteen bereid. Dan kun je heel snel aan de gang met je focus.

Maar het kan ook zijn dat iemand met meerdere onderwerpen komt.
Dan moet je samen kijken wat er op dat moment het belangrijkste is om te bespreken.
Daarvoor kun je de agenda-map gebruiken.
Dat is een manier om met elkaar vast te stellen welke onderwerpen er mogelijk in het gesprek aan de orde kunnen komen en samen te gaan kijken, wat dan het hoofdonderwerp wordt.

Als je met iemand bezig bent zoals wij nu en je hebt daar een flap-over bij of een whiteboard en je kunt zo’n agenda-map tekenen dan is dat mooi om het visueel te maken.
Want wat je met die persoon gaat doen is samen kijken welke onderwerpen’zouden er in de verschillende bolletjes kunnen staan.
Bijvoorbeeld: ik ben met jou aan het praten over Motiverende Gespreksvoering, je bent het aan het leren en je zegt tegen mij ‘nou ja wat mij wel heel erg bezighoudt is dat reflecteren en open vragen stellen, ja dat lukt me ook niet altijd’.
En ik zou het heel graag met jou willen hebben over de basishouding.
Dat zijn de onderwerpen die in dit gesprek naar voren komen.

En dan ga je samen kijken wat het meest belangrijk is.
En dan zegt die ander bijvoorbeeld ‘nou, reflecteren, dat houd me wel het meeste bezig daar wil ik het als eerste wel over hebben. Vervolgens kan ik dan zeggen dat ik dat dan koppel aan de basishouding want die twee hebben met elkaar te maken.
Dus zo maak je een agenda samen.

Mocht je geen whiteboard of flap’-over hebben dan kun je dat ook op een A4-tje doen. Terwijl je met iemand aan het praten bent, zet je de verschillende cirkels op papier, met de thema’s erin en dat laat je dan zien: ‘Kijk dit zijn de thema’s waar we het samen over kunnen hebben. Welke is voor jou de belangrijkste?’
Zo kun je samen focussen.

 

Heb je vragen?

Heel graag hoor ik van jou waar jij behoefte aan hebt de komende tijd.
Tegen welke vragen loop je aan? Waar zou je met mij over willen sparren?
Op welke manier zou ik je kunnen helpen om je patiënten/cliënten te motiveren?
Laat het me weten.

 


Wil je dit soort blogs ook in je mailbox ontvangen?
Meld je dan hier aan voor mijn Maandelijkse Motivatie Mails.

Check m’n aanbod

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten