Ik heb een besluit genomen

“En….” vroeg hij: “wil je mijn grote nieuws horen?” Ik was bij een vriend op bezoek voor een koppie thee en natuurlijk wilde ik dat horen. Het werd ook met veel spanning gebracht.

“Wil je dat ik eerst raad?” antwoordde ik. Ja, dat was goed. Dus ik raadde dat hij minder zou gaan werken…. Ik wist dat hij daarover aan het nadenken was… en dat was bijna in de roos…

“Nee,” zei hij, “het is nog sterker. Ik heb mijn ontslag genomen. En dat voelt erg goed, maar ook nog wel spannend. Want ik weet wat ik nu heb … en ik weet nog niet wat ik ga krijgen.”

Hoe tot het besluit gekomen?
We praatten verder en ik vroeg hem naar hoe zijn definitieve besluit tot stand was gekomen. Toen bleek dat hij zijn dilemma om te stoppen met werken met iemand had besproken met behulp van het ambivalentieschema. En dit had de doorslag gegeven. Ook omdat degene die dit met hem besprak het op de MI-manier had gedaan.

Wat werkte? Dat wilde ik natuurlijk heel graag van hem horen!
Dit zijn een paar van zijn opmerkingen:

  1. Ik merkte dat de ander mij serieus nam. Ik ben er al langere tijd mee aan het worstelen, maar daar werd ik niet op veroordeeld
  2. Ik voelde dat er veel uit mij moest komen. Dat was niet altijd makkelijk, maar wel waar het om draaide
  3. Ik kreeg steeds terug te horen wat ik had gezegd. Dat maakte het ook steeds helderder voor mij
  4. Mijn besluit werd steeds duidelijker en ik werd daar ook steeds blijer van. De belemmeringen die ik ook voelde, gingen steeds minder zwaar wegen
  5. Ik voelde me erg opgelucht na het gesprek en ben meteen in actie gekomen

Oh… die basishouding
De 5 dingen die hij noemde, hebben bijna allemaal betrekking op de basishouding van MI: PACE. Hier schreef ik al over in de Maandelijkse MotivatieMail van maart. Ook had hij gevoeld, dat hij werd ondersteund bij zijn eigen denkproces.
Het was een gids die met hem in gesprek was.

Ik werd blij voor hem
Ik kon in alles merken dat hij een krachtige keus had gemaakt. Een keus waar hij al langer over twijfelde en hem ook steeds energie kostte. Ik kon zijn opluchting als het ware voelen. En dat is wat er gebeurt als iemand door de ambivalente fase is gegaan en bij een besluit uit komt.

Boost
Hoe zat het ook alweer met dat ambivalentieschema? Wil je je basishouding weer eens checken op de 4 pijlers, PACE? Oftewel kan jouw Motiverende Gespreksvoering weer een oppepper gebruiken?

Op korte termijn heb ik daar twee mogelijkheden voor.
> De MI-APK. In een korte tijdsinvestering (2,5 uur) ga je online met MI aan de slag. Niet zo zeer om te herhalen en op te frissen, maar vooral om te oefenen met eigen casuïstiek. Samen met een trainingsacteur.
of
> De Praktijkdag. Deze dag is een mooie manier om je basiskennis en vaardigheden op te frissen en verder aan te scherpen.


Check m’n aanbod

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten