Er zijn van die momenten dat ik in mijn trainingen wordt geraakt door wat deelnemers doen of zeggen. Zo mooi om dat na al die jaren dat ik trainingen en coaching geef in Motiverende Gespreksvoering, of, natuurlijk, Motivational Interviewing, nog steeds te ervaren.
Zo vroeg ik recentelijk tijdens een trainingsbijeenkomst aan de deelnemers om in sub groepjes een slogan voor MGV/MI te bedenken. Eén van de groepjes bedacht deze: Keep the PACE, GUIDE the change.
Voordat ik er meer over vertel, mag je er even bij stilstaan wat deze slogan bij jou over MGV/MI doet opborrelen.
PACE
MI/MGV kent vier pijlers van waaruit je je gesprekken voert: de basishouding. Vanuit deze pijlers ben je in je gesprek aanwezig. Ze vormen het fundament van waaruit je de ander benadert: jouw basishouding:
P = partnerschap: je ontdekt vanuit gelijkwaardigheid samen met je gesprekspartner de weg naar het doel
A = accepteren: je staat open voor het perspectief van je gesprekspartner, alles is zonder oordeel bespreekbaar en je erkent de autonomie
C = compassie: je gunt je gesprekspartner een beter welzijn en wilt daarbij ondersteunen, zonder dat je de verantwoordelijkheid overneemt
E = evocatie: ontlokken, zorg dat de motivatie om te veranderen (verandertaal) uit de juiste mond komt, die van je gesprekspartner. Let op je reparatiereflex.
Samen vormen ze het acroniem PACE en dit betekent in het Nederlands tempo. Hou het verandertempo van je gesprekspartner als leidraad.
Mijn vraag aan jou: als je jezelf een score geeft tussen 0 en 10 voor de tevredenheid over de pijlers van de basishouding, hoe is die score nu voor jou?
P: 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
A: 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
C: 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
E: 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10
Wat maakt het dat cijfer en niet lager? M.a.w. wat gaat er al goed?
Waar wil of kun je nog in groeien?
GUIDE
Binnen motiverende gesprekken stel je jezelf als gids op; je begeleidt je gesprekspartner bij het proces om tot een verandering te komen.
Bij gidsen breng je de richting gevende en volgende communicatiestijl samen.
Even in je herinnering roepen: Als je richting geeft sta jij aan het stuur, bepaal je de route. En dit is in een gesprek zeker ook nodig. Doe je dit echter te veel, dan kun je weerstand krijgen. Je gesprekspartner voelt zich niet echt door jou betrokken worden in het gesprek. Zelf kun je ervaren dat je hard aan het werk bent.
Volgen doe je op de momenten dat er emoties naar boven komen tijdens je gesprek, maar ook als je nadat je een vraag hebt gesteld luistert naar het antwoord van je gesprekspartner en hier vervolgens je reactie op geeft. Ook volgen is nodig in een gesprek. Volg je te veel, dan mist je gesprek een kern en kun je aan het eind het gevoel krijgen dat je gesprek te veel alle kanten uit is gewaaierd en je een focus miste.
Mijn vraag aan jou: als jezelf op deze lijn zou positioneren, waar sta je dan?
Reflectie en inspiratie nodig?
Zoals je weet help ik jouw Motiverende Gespreksvoering graag naar een hoger plan. Zodat het je steeds meer eigen wordt. Daar zijn op korte termijn weer twee mogelijkheden voor, de MI-APK en de Praktijkdag. Kijk welke op dit moment het beste past.
In beide trainingen gaan we heel praktisch aan de slag met jouw vragen. Ik luister en kijk persoonlijk met je mee en jij kunt me je vragen stellen.
Check m’n aanbod
- Workshop ‘Minder praten, meer effect’, een interactieve kennismaking met Motiverende Gespreksvoering – online
- Basistraining MI: Leer makkelijker motiveren, waardoor behandeldoelen beter worden bereikt.
- Praktijkdag: 1 dag herhalen en oefenen om je MI steeds meer eigen te maken.
- MI-APK: Ga met een trainingsacteur aan de slag met eigen casuïstiek en krijg feedback op je gesprekken. Leren door te doen.
- Vervolgtraining MI/MGV Chronisch ZorgNet: Speciaal voor Chronisch ZorgNet deelnemers, in fase oranje.
- Telefonisch opfrishalfuurtje – gratis: Voor een praktische vraag over Motivational Interviewing/Motiverende Gespreksvoering.