Waarom Jochem zo blij is met MI/MGV [Maandelijkse Motivatie Mail]

Afgelopen week startte ik met een nieuwe groep een tweedaagse maatwerk in-company training over Motivational Interviewing. Een van de deelnemers (Jochem) was al getraind in MI tijdens zijn opleiding en had er in de praktijk al mee gewerkt. Maar niet iedereen in de groep wist dit.
Toen Jochem aan het begin van de training over zijn opleiding vertelde, reageerde een van zijn collega’s met: ‘Nu snap ik waarom jij bijna nooit last hebt van cliënten met weerstand.’

Het effect van MI is zichtbaar!

Voor mij als trainer natuurlijk superleuk om meer van deze praktijkervaring te horen. Ik vroeg Jochem dan ook om in zijn woorden uit te leggen wat hij dan vanuit de MI-gedachte in zijn gesprekken toepaste.

Belangrijke elementen MI / MGV

Jochem vertelde

Hij zei vier belangrijke dingen:

  1. ‘ik benader mijn cliënt vanuit gelijkwaardigheid. Ik maak het gesprek wederkerig. Ik laat de cliënt vertellen. Die weet namelijk al erg veel. Hierdoor wordt het geen inrichtingsverkeer van mij naar hem. Dat ik alleen maar zit te zenden.’
  2. ‘ik weet nu wat verandertaal is en daar luister ik in mijn gesprekken naar.
  3. ‘ik kan ook reflecteren en dat helpt me enorm om de cliënt te snappen en aansluiting te blijven houden. Ook gaat de cliënt zichzelf beter snappen.’
  4. ‘Maar… je moet er wel veel mee oefenen. Dan merk je dat het steeds makkelijker gaat. Voor mij is deze training dus weer een opfrisser en oefenmoment.’

Mooi hè… uit het leven gegrepen.

En jij?

Jochem noemt drie belangrijke elementen van MI/MGV, die ik ook bij jou (weer) onder de aandacht wil brengen. Even een reflectiemomentje voor jezelf, zeg maar…

Belangrijke elementen van MI/MGV

  1. In hoeverre werk je (nog) vanuit de basishouding van MI: Samenwerken, Acceptatie, Ontlokken en Compassie?
  2. Op welke manier zet je de gespreksvaardigheden: Open vragen, Reflecteren, Bekrachtigen en Samenvatten (ORBS), in je gesprekken in?
  3. Welke rol speelt het oproepen van Verandertaal in je gesprekken?
  4. Op welke manier heb je MI/MGV in je dagelijkse werk geïntegreerd en hou jij MI/MGV levendig (eventueel samen met je collega’s)?

 

Opfris- of oefendag
Misschien denk je bij de antwoorden die je gaf op de vier vragen wel: ‘ik kan wel weer een opfrisser of meer oefeningen gebruiken’. Die mogelijkheid bestaat. Zo’n dag kan in-company plaatsvinden, of op basis van open inschrijving. Ben je geïnteresseerd?
Neem dan contact met me op en stel je vraag.
Ik wil meer weten over een opfris- of oefendag!
Workshop
Ben je nog niet bekend met MI/MGV en wil je weten wat het jou zou kunnen opleveren?
Neem dan deel aan de workshop: ‘Minder praten, meer effect!’ op 31 mei 2018.
Ik wil meer weten over de workshop!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten