5 handvatten om variatie en verdieping in je reflecties aan te brengen

Aan het eind van het jaar ga ik aan de gang met afronden en opruimen. Verspreid over mijn bureau liggen dan mapjes van verschillende lopende trainingen, uitgeprinte interessante artikelen, nog te lezen boeken, aantekenvelletjes, mapjes met nieuwe ideeën die ik aan het uitwerken ben en zo voort…. Misschien herken je zo’n bureau of werktafel wel.
En al die dingen liggen dan in verschillende lagen uitgespreid op mijn bureau te wachten op hun definitieve bestemming. En dat moment is nu aangebroken.

Ach ja…
En toen ontdekte ik onder al mijn paperassen de volgende Post-it:

Ach dacht ik… dat is waar ook! Ik schreef deze zin op tijdens een workshop die ik als MI-trainer zelf volgde. In deze workshop wisselden we als trainers onze ervaringen en werkvormen uit rondom het thema: ‘Verdieping aanbrengen in reflecties’.
Toen – en dan heb ik het over oktober 2019 – nam ik deze zin mee naar huis met als doel er een MMM over te schrijven.
Helemaal onder de paperassen verdwenen dus. Maar nu weer tevoorschijn gekomen!

Waarom schreef ik deze zin op?

Van deelnemers hoor ik regelmatig terug dat ze het reflecteren als een super waardevolle gesprekstechniek ervaren en het vaak moeilijk vinden om een reflectie te formuleren. Zeker de reflecties die meer de diepte in gaan. In de MMM van november schreef ik er ook al over.

De zin die ik op de post-it schreef kan je weer een stapje verder helpen. Je kunt hem gebruiken als hulpmiddel om tijdens je gesprek een reflectie te formuleren.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Een voorbeeld:
Je gesprekspartner zegt: “Ik stel het steeds uit en dat wil ik niet meer, maar het lukt me gewoon niet.

Deze uitspraak ‘beluisteren’ we vanuit de verschillende elementen uit mijn zin:

  1. Wat hoor je?
  2. Wat denk je dat deze persoon denkt?
  3. Wat denk je dat deze persoon voelt?
  4. Wat denk je dat deze persoon nodig heeft?
  5. Waar denk je dat deze persoon naar verlangt?

De antwoorden die jij op deze vragen formuleert, kun je met een reflectie gaan toetsen. Hierna een paar suggesties.

  1. “Het is lastig om van je uitstelgedrag af te komen en je zou het graag willen.” (horen, tweezijdige reflectie)
  2. “Je denkt dat dit je niet gaat lukken.” (denken, complexe reflectie)
  3. “Het frustreert je.” (voelen, gevoelsreflectie)
  4. “Je zou handvatten kunnen gebruiken om dit niet meer te doen.” (nodig hebben, complexe reflectie)
  5. “Je wilt door ermee aan de gang te gaan rust creëren voor jezelf.” (verlangen, complexe reflectie)

Wat je kan helpen

Het is niet eenvoudig om te reflecteren. Het kan zelfs verwarrend zijn als je voor een uitspraak van je gesprekspartner moet gaan bepalen wat deze hiermee bedoelt. Dit moet allemaal in fracties van secondes gebeuren.
Daarom geef ik je deze 5 handvatten zodat je sneller inzicht krijgt in wat je terug kunt geven. Maar het allerbelangrijkst is toch gewoon oefenen, oefenen, oefenen!

Ik wens je fijne feestdagen en een gezond 2021 toe.


Check m’n aanbod

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten