Motiveren kun je leren door te reflecteren

De afgelopen twee weken heb ik ontzettend genoten van het beluisteren van gespreksopnames. Opnames die deelnemers aan een opleiding tot praktijkondersteuner met een patiënt voerden.

Na een trainingsdag bij mij over Motivational Interviewing krijgen zij deze opdracht.
Over een deel van het gesprek schrijven zij een reflectieverslag. Daarna komen de opname en het reflectieverslag bij mij terecht en geef ik mijn aanvullende feedback aan hen terug. Dit alles natuurlijk met in achtneming van de privacy.
Ik geniet altijd van de ontdekkingen die de deelnemers over zichzelf doen en de leerstappen die ze dan formuleren! En met mijn aanvullende feedback wordt dit nog meer versterkt.

Prikkelen

In deze Maandelijkse Motivatiemail wil ik je prikkelen om ook eens op deze manier naar jezelf te kijken. Ik geloof namelijk echt dat je daarvan groeit in je Motivational Interviewing / Motiverende Gespreksvoering!

Want motiveren kun je leren door op jezelf te reflecteren.

Het stimuleren en ondersteunen van jouw leerproces, om steeds vaardiger in motiveren te worden, is een belangrijke drijfveer voor mij. Ik weet hoe lastig het is om vanuit MI/MGV te blijven werken en niet terug te vallen in je oude aanpak. Bovendien gun ik je het gemak van MI/MGV. Dus dacht ik dat wat ik hierboven beschrijf, weer een prikkel voor jou kan zijn om dit ook eens te doen. Samen met de volgende tips.

Waar je op kunt letten als je een opname terug gaat luisteren

  1. Geef jezelf complimenten: Wat ging er goed in dit gesprek?
  2. Beschrijf je aandachtspunten: Wat zou vanuit MI/MGV-oogpunt handiger zijn geweest?
  3. Kijk eens naar je basishouding: Hoe vond je dat je basishouding was in dit gesprek?
  4. Luister naar je vraagstelling: Hoeveel open vragen stelde ik? En waar vroeg ik naar?
  5. In welke mate luisterde je reflectief: Hoeveel reflecties gaf ik en welke vond ik effectief?

Wat zeggen deelnemers?

Als ik aan de deelnemers van de opleiding vraag wat het hen oplevert dan zeggen ze:

“Ik wist niet dat ik zo veel gesloten vragen stelde.”

“Ik laat toch wel stiltes vallen in het gesprek, terwijl ik dacht dat ik dat niet genoeg deed.”

“Als ik een reflectie geef dan lijkt die heel erg op een vraag.”

“Ik vond het supermoeilijk om naar mezelf te luisteren, maar wat is dit leerzaam, zeg!”

“Snappen doe ik het allemaal wel, die MI, maar het doen is toch effe iets anders. Oefenen, oefenen, oefenen.”

Wil jij je bevindingen delen?

Jezelf ‘beoordelen’ is leerzaam en soms ook lastig. Misschien heb je dingen ontdekt waar je vragen over hebt. Deel ze met me en laat mij mee genieten :-)
Wist je dat ik elke maand 4 keer een gratis opfrishalfuurtje inplan voor dit soort vragen. Mail me waar je mee zit en we plannen een gesprek in.


Check m’n aanbod

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten