Alles wat er is of komt, mag er zijn

Ik heb dit jaar weer genoten maar ook geworsteld.

Enorm genoten van

 • mijn leergierige deelnemers
 • mijn inhoudelijke samenwerkingspartners
 • mijn ondersteuners voor mijn website en mailverkeer
 • de resultaten die ik boekte
 • het kunnen besmetten van professionals uit allerlei doelgroepen met het MGV/MI virus
 • het een jaar lang kunnen ondersteunen van een team bij een Gemeente in het zich eigen maken van MGV/MI
 • het schrijven aan boeken en artikelen
 • het maken van voorbeeldfilmpjes van MGV/MI.

Maar…. dus ook geworsteld.
Geworsteld met het verder ontwikkelen van nieuwe initiatieven die al zo lang in me borrelen.

2023
Het ontwikkelen van deze nieuwe initiatieven had ik begin 2022 al ingezet, maar door allerlei omstandigheden toch weer op de plank gelegd. Ik had er gewoonweg de ruimte niet voor en moest het loslaten….
Het komende jaar wil ik er weer verder mee gaan.

Ook het organiseren van echte vrije tijd voor mezelf is (en mijn intimi zeggen: wéér?) een doel voor 2023 voor mij. Zo zie je maar dat er altijd lastig te realiseren doelen zijn.

Op mijn kop geven
Ik kan mezelf flink op mijn kop geven voor dat wat ik steeds maar niet bereik. Dat ik steeds andere dingen voor laat gaan, of iets niet aan de buitenwereld durf te tonen, of bedenk dat wat ik te vertellen heb toch niet zo belangrijk is.
Kortom dan slaat mijn twijfel weer toe.
En toch… het blijft borrelen in mij. Er is iets dat nog geleefd wil worden.

Ergeren
Soms kan ik me ergeren aan alle positieve berichten die via de Social media naar ons toekomt. Tja denk ik dan, bij mij is echt niet alles zo positief.

Wat ik door de jaren heen wel heb geleerd is om alles wat er op mijn pad komt te omarmen. En te zien als een kans, een koerswijziging of een betekenisvol moment. Hoe lullig het in eerste instantie ook kan aanvoelen. Want alles wat er is of komt, positief of negatief, mag er zijn.

Gedicht
Dit brengt me op het gedicht van Rumi: ‘De Herberg’
Luister er maar eens naar.
Ga even goed in je stoel zitten en sluit je ogen, nadat je op play hebt geklikt.

Zie hieronder de tekst van het gedicht.

Ik wens je een supermooi nieuw jaar! Met veel betekenisvolle bezoekers aan je herberg.

En ik blijf er van overtuigt:

Motivatie Maakt Meer Mogelijk! Ook in 2023…

=

Lees hier de tekst van het gedicht van Rumi:

De Herberg
Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt

die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.
Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….
De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.
Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.


– Rumi –


 • Basistraining Motivational Interviewing >>
  Ontdek hoe motivatie en gedragsverandering werkt en hoe je met Motivational Interviewing de eigen motivatie van cliënten naar boven haalt en kunt versterken.
 • MI-APK >>
  In een korte tijdsinvestering (2,5 uur) ga je online met MI aan de slag. Niet zo zeer om te herhalen en op te frissen, maar vooral om te oefenen met eigen casuïstiek. Samen met mij en een trainingsacteur.
 • Praktijkdag >>
  Deze dag is een mooie manier om je basiskennis en vaardigheden op te frissen en verder aan te scherpen.
 • Gratis Check-je-gesprek >>
  Loop je al een tijdje rond met een praktische vraag over Motivational Interviewing/Motiverende Gespreksvoering? Vraag dan een gratis telefonisch gesprek aan. Hoe? Neem contact met me op en ik nodig je uit voor een gratis sessie.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten