Een mooi ervaringsverhaal van Leoni met een prachtige en leerzame manier om met lastige momenten in een gesprek om te gaan. Over weerstand schreef zij:
“Ik begrijp dat men de negatieve vibe ervan af wil halen. De intentie om met een frisse blik te kijken naar elke nieuwe cliënt met al zijn emoties, gedragingen, verlangens, levenservaring en innerlijke wijsheid. Maar…. Het lukt niet altijd om het ‘weerstandsgevoel’ helemaal uit een gesprek te houden.
Tijdens sommige gesprekken zijn er situaties die maken dat het anders loopt. Je brengt jezelf ook mee in het gesprek. Soms zijn er patiënten die iets bij mij oproepen waardoor ik op een bepaalde manier reageer op de cliënt die voor me zit. Maar ook is het soms de cliënt die op mij reageert, mijn intenties anders interpreteert.
Ik probeer de weerstand zoveel mogelijk te vermijden, maar soms lukt dat dus niet. Het is meestal achteraf dat je kunt benoemen dat het niet goed liep. Als je er middenin zit is het knap als je dan kunt bijsturen. Reflecteren op wat je beter had kunnen doen en dat meenemen naar een volgend gesprek is voor mij de leerweg.”
Zoals Leonie al schrijft; het is om verschillende redenen niet altijd mogelijk om die momenten van ‘weerstand’ in je gesprekken te voorkomen. Je kunt inderdaad na een gesprek kijken wat je anders had kunnen doen.
Tijdens het gesprek zelf kun je bij die lastige momenten putten uit strategieën van Motiverende Gespreksvoering. Ik licht ze hieronder toe en geef je ook enkele tips.
Een andere kijk maakt het zachter
Kom je tijdens een gesprek zo’n lastig moment tegen, dan kan het helpend zijn om te kijken naar wat het precies is dat je tegen komt. Want als je nader naar ‘weerstand’ kijkt, dan blijken er verschillende verschijningsvormen te zijn.
> Behoudtaal als verschijningsvorm
Je gesprekspartner noemt allerlei redenen om niet te willen veranderen. Het zijn uitspraken die het veranderdoel betreffen, de inhoud van jullie gesprek.
Eigenlijk is behoudtaal een normaal verschijnsel in een gesprek over verandering. Je gesprekspartner is namelijk vaak ambivalent over een verandering en dan hoor je behoudtaal naast de verandertaal.
Negeer de behoudtaal niet, vanuit de gedachte dat je die niet wilt horen.
Onderzoek wat de reden is dat je gesprekspartner behoudtaal spreekt.
Zat jij misschien in je reparatiereflex omdat je sneller wilde dan je gesprekspartner?
Reflecteer de behoudtaal, waardoor de ander zich gehoord voelt.
Bijvoorbeeld:
– Iemand zegt: “Ik wil wel minder op mijn mobiel zitten, want van het ene filmpje komt het andere en dan ben ik zo weer een half uur verder. Maar ik verzet dan wel even mijn gedachten.”
– Je reflectie: “Het is belangrijk voor je om zo af en toe je gedachten te kunnen verzetten.”
– De reactie van je gesprekspartner: “Jazeker, maar ik had in die tijd ook wel leukere en zinvollere dingen kunnen doen.”
Dit kan de opening zijn van een gesprek richting een gewenste verandering.
> Wrijving als verschijningsvorm
Jullie gesprek verloopt stroef of kent spanningen. Het gaat hier om jullie contact, jullie werkrelatie.
Het woord jullie geeft al aan dat het hier om twee partijen gaat.
Het speelt tussen jou en je gesprekspartner.
Dit is meteen de uitnodiging om ook naar je eigen aandeel te kijken. En dat is soms wel spannend.
Mogelijk heb je bij iemand op de tenen gestaan; een welgemeend excuus is dan op zijn plaats.
Bijvoorbeeld:
– Iemand zegt tegen jou: “Je denkt zeker dat ik dit allemaal kan doen deze week. Jij hebt geen idee wat ik allemaal al te doen heb.”
– Jouw reactie: “Oh sorry, het was niet mijn bedoeling om je te overvragen.”
Een andere manier is bevestigen wat de ander zegt en er een draai aan geven. Bijvoorbeeld:
– Iemand zegt: “Ik zit hier wel, maar ik heb jouw advies helemaal niet nodig. Ik kom er zelf wel uit, hoor.”
– Jouw reactie: “Dat is fijn om te horen. Wat heb je er zelf al voor bedacht?”
- MI-APK >>
In een korte tijdsinvestering (2,5 uur) ga je online met MI aan de slag. Niet zo zeer om te herhalen en op te frissen, maar vooral om te oefenen met eigen casuïstiek. Samen met mij en een trainingsacteur. - Praktijkdag >>
Deze dag is een mooie manier om je basiskennis en vaardigheden op te frissen en verder aan te scherpen. - Gratis Check-je-gesprek >>
Loop je al een tijdje rond met een praktische vraag over Motivational Interviewing/Motiverende Gespreksvoering? Vraag dan een gratis telefonisch gesprek aan. Hoe? Neem contact met me op en ik nodig je uit voor een gratis sessie.